Deze website gebruikt cookies, bij het gebruik van deze website stem je toe met het gebruik hiervan. Voor extra informatie, gelieve onze privacy policy te lezen.
Ik ga akkoord

Met GLIMS LIS wil Medisch Labo Bruyland “klaar zijn voor de volgende decennia”

woensdag 28 augustus 2019

Medisch Labo Bruyland is een hoogtechnologisch, sterk geautomatiseerd en gedigitaliseerd medisch laboratorium in Kortrijk dat onder de leiding staat van een dynamisch team. Recentelijk nam het laboratorium de beslissing om zijn huidige laboratoriuminformatiesysteem te vervangen door GLIMS van MIPS.

Uitgebreid lastenboek

Om de toekomst goed voorbereid tegemoet te gaan, besloten de zaakvoerders van Medisch Labo Bruyland om het bestaande stabiele, maar complexe en verouderde, laboratoriuminformatiesysteem (LIS) te vervangen door een nieuw systeem.

Labo Bruyland stelde een uitgebreid lastenboek samen. Dat omvatte naast de klassieke wensen ook een aantal specifieke functionaliteiten zoals de integratie met de elektronische aanvraagmodule, het programma voor stockbeheer en de resultatenserver van het laboratorium. Uiteraard moest het systeem ook in staat zijn om tegemoet te komen aan de eisen van de overheid, onder andere op het vlak van de communicatie van data met het eHealth-platform, en resultaten kunnen uitwisselen met CoZo.

“Met het nieuwe systeem willen we klaar zijn voor de volgende decennia,” stelt Karen Bruyland. “We leven in een tijdperk waarin IT alsmaar belangrijker wordt en ondervinden dat de IT-oplossingen die we willen aanbieden, nood hebben aan een performanter draagvlak. Ook de vereisten op het gebied van de analyzers en middleware worden alleen maar groter.”

Het laboratorium nodigde de potentiële leveranciers van een toekomstbestendig LIS uit en liet elk van hen uitgebreid kennismaken met de gedetailleerde laboratoriumflow. De IT-verantwoordelijke en klinisch biologen waren van bij de start betrokken bij de gesprekken.

MIPS als solide partner

In het voorjaar van 2019 nam het laboratorium de beslissing om met MIPS in zee te gaan; begin mei 2020 wil het laboratorium live gaan met GLIMS.

GLIMS bleek niet alleen te beantwoorden aan de vereisten geformuleerd in het lastenboek. Er waren nog enkele factoren die de balans in het voordeel van MIPS hebben doen doorslaan. “MIPS is bereid om te blijven investeren in IT-oplossingen die het mogelijk maken om het laboratoriumproces verder te optimaliseren,” vertelt Karen Bruyland.  “De communicatie met MIPS verloopt ook vlot en het feit dat ze internationaal actief zijn, kan ons vertrouwen in MIPS als solide partner alleen maar versterken. Mooi meegenomen is dat de hoofdzetel van het bedrijf niet ver van onze vestiging gelegen is. Wij kijken alvast uit naar een constructieve en positieve samenwerking met MIPS.”

"Bij MIPS zetten we al vele jaren stevig in op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die een doorgedreven automatisering ondersteunen voor alle laboratoriumdisciplines. We zijn dan ook bijzonder trots dat het vooruitstrevende laboratorium Bruyland gekozen heeft voor GLIMS en kijken ernaar uit te kunnen bijdragen aan de verdere digitalisering en groei van het laboratorium," zegt Bart De Meulder, Sales Director bij MIPS.

Labo_Bruyland

Over Medisch Labo Bruyland

Medisch Labo Bruyland is een zelfstandig familiebedrijf dat veel belang hecht aan een persoonlijke service waarbij de arts en de patiënt centraal staan. Het laboratorium werd ruim 40 jaar geleden opgericht door klinisch bioloog Julien Bruyland en is gaandeweg uitgegroeid tot een van de grootste privélaboratoria in Vlaanderen. Sinds 2004 staan zijn kinderen Karen en Sven Bruyland aan het roer.

Van meet af aan heeft het laboratorium een voortrekkersrol vervuld. Zo is het laboratorium in 1997 als pionier gestart met automatisering. Sindsdien wordt het beschouwd als referentielaboratorium op het gebied van consolidatie, digitalisering en automatisering.

Het laboratorium engageert zich ook tegen de klimaatopwarming en streeft ernaar om zijn CO2-uitstoot significant te verlagen en/of te compenseren. Daarom nam het bedrijf in 2018 zijn intrek in een nieuw BEN-gebouw en laat het naast de CO2-compensatie momenteel onder andere ook een bos aanplanten van 12 hectare.