Deze website gebruikt cookies, bij het gebruik van deze website stem je toe met het gebruik hiervan. Voor extra informatie, gelieve onze privacy policy te lezen.
Ik ga akkoord

MIPS gaat de Nederlandse markt op met DaVinci

woensdag 12 juni 2019

In tal van Europese pathologielaboratoria is LIS DaVinci een gevestigde waarde. Na België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland, wordt DaVinci nu ook klaargestoomd voor de Nederlandse markt. Johnny de Jonge, die als Senior Accountmanager voor pathologie in januari 2019 bij MIPS aan de slag ging, vertelt hoe MIPS dit aanpakt.

Sterke functionaliteit

Johnny_de_Jonge“In een eerste fase hebben we een analyse gemaakt van de ontwikkelingen die nodig zijn voor de Nederlandse markt en vervolgens een roadmap uitgetekend.

DaVinci is heel sterk voor de werkplek van de patholoog en de administratie. Zo is het voor de patholoog mogelijk om de applicatie volledig aan te sturen via spraak – nu al met Dragon, en in de toekomst ook met G2 Speech. Alle werklijsten zijn op maat te configureren en voor de administratie is het heel eenvoudig om het materiaal te registreren en te versturen samen met de begeleidende brieven die geautomatiseerd geprint worden.

Het werkproces is in de verschillende landen vrijwel identiek. We zijn DaVinci nu aan het uitbreiden zodat we in Nederland het verschil kunnen maken met een sterkere workflow-ondersteuning dan wat doorgaans in gebruik is in de Nederlandse markt.

Ook zijn er een aantal landspecifieke zaken die we in DaVinci moeten inrichten. Zo hebben we in Nederland de landelijke PALGA-databank waarin alle pathologie-uitslagen geregistreerd worden. De manier waarop de verrichtingscodes gegenereerd worden voor de facturatie van de laboratoria is eveneens landspecifiek. Deze zaken zijn we nu volop aan het ontwikkelen binnen DaVinci.”

Internationale applicatie

“Het is geen toeval dat we de Nederlandse markt nu opgaan. Om de landelijke databank aan te vullen, is ieder laboratorium al sinds 1980 voorzien van een verslagleggingssysteem. Maar dat wordt gesubsidieerd door de overheid. Nu wil de overheid de markt openstellen voor de verschillende commerciële spelers. Daarom is vorig jaar besloten om het PALGA-pakket end-of-life te verklaren. Het gevolg hiervan is dat 70 à 80 procent van de pathologielaboratoria de komende jaren over moet op een nieuw LIS pathologiesysteem. Voor een toekomstbestendig pathologiesysteem als DaVinci biedt dat prachtige kansen.

Ik ben heel tevreden dat ik kan voortbouwen op mijn jarenlange ervaring in het ontwikkelen, verkopen en leveren van LIS-systemen en nu de uitdaging kan aangaan om het MIPS pathologiesysteem DaVinci in de markt te zetten in Nederland. Het feit dat DaVinci al een internationale applicatie is en zich reeds in meerdere landen bewezen heeft, is zeker ook een voordeel voor de Nederlandse markt. Verder is de integratie van DaVinci met het GLIMS-systeem een pluspunt: 1 plus 1 maakt 3. Voor onze ziekenhuizen is het absoluut een meerwaarde om te kunnen beschikken over één leverancier die alle medische laboratoria kan voorzien van de software die ze nodig hebben,” besluit Johnny de Jonge.