Ga naar hoofdtekst
25 Februari 2015

MIPS bouwt zijn aanwezigheid in Europa verder uit dankzij de overname van de LIS-afdeling van het Duitse bedrijf MCS

Uitgebreide informatiebeheersystemen voor laboratoria

MIPS en zusterbedrijf CliniSys zijn de marktleider op het gebied van LIS-systemen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland. Dankzij de overname van de LIS-afdeling van MCS, een van de grootste leveranciers in Duitsland, kan MIPS zijn aanwezigheid versterken en verder groeien in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Tsjechië.

MIPS heeft als enige specialisatie de ontwikkeling, levering en ondersteuning van volledige en schaalbare end-to-end IT-oplossingen, die het volledige spectrum van laboratoriumdiensten over alle zorgomgevingen heen ondersteunen.

Met meer dan 70% van de diagnoses gesteld op basis van laboratoriumtesten, spelen klinische laboratoria een centrale rol in de behandeling van patiënten. De oplossingen van MIPS maken het mogelijk voor de klant om de workflow en rapportage te beheren die gepaard gaan met bijzonder hoge testvolumes die met een grote nauwkeurigheid verwerkt moeten worden. Laboratoriuminformatietechnologie is een missiekritische component die van essentieel belang is voor het verlagen van de kostprijs en het verbeteren van de kwaliteit van patiëntenzorg.

De toekomstige behoeften van laboratoria ondersteunen

Door de integratie van beide bedrijven kan er een bredere waaier aan diensten en oplossingen worden aangeboden aan de gezamenlijke klantenbasis in Europa. Beide bedrijven hebben samen een omzet van 50 miljoen euro en stellen meer dan 350 mensen tewerk verspreid over Europa. Ze ondersteunen nu samen meer dan 550 LIS-klanten met laboratoria op meer dan 1000 locaties.

De snelheid waarmee de gezondheidszorg verandert, neemt alsmaar toe; die versnelling wordt grotendeels gedragen door buitengewone ontwikkelingen in technologie en geneeskunde. De diagnostiek speelt een belangrijke rol in deze evolutie, en vereist een steeds grotere bekwaamheid van de softwareleveranciers. Enkele voorbeelden: de introductie van moleculaire diagnostiek, die bewegingen stimuleert in de richting van meer gepersonaliseerde gezondheidszorgmodellen op basis van genetische informatie, vraagt om innovatieve benaderingen voor databeheer en de voorstelling van complexe informatiestructuren. De invoering van draagbare toestellen en de behoefte om meer testen buiten de typische ziekenhuisomgeving uit te voeren, brengt een radicale verandering teweeg in de manier waarop testgegevens worden verzameld en beschikbaar worden gesteld aan artsen en patiënten. De consolidatie van laboratoriumdiensten vereist schaalbare en flexibele IT-oplossingen die een hoge interoperabiliteit bieden met een groot aantal verschillende klinische systemen die allen toegang willen tot de diagnostische informatie.

John Lebon, COO van MIPS licht toe: “Deze overname maakt deel uit van de groeistrategie op lange termijn van MIPS om een bredere waaier aan innovatieve producten en diensten aan te bieden ter ondersteuning van de pan-Europese klantenkring en ter verbetering van de dienstverlening. Bijgevolg is MIPS zijn productteam in het hoofdbureau in Gent aan het uitbreiden. Interesse van sterke kandidaten om mee te werken aan de verdere ontwikkeling van het productportfolio van MIPS (GLIMS, CyberLab, SampleNet en interfaces met medische toestellen en ziekenhuissystemen) is steeds welkom.”