Ga naar hoofdtekst
21 Juni 2017

Project digitale pathologie AZ Sint-Jan, met LIS DaVinci, wint Agoria e-Health Award

Toen AZ Sint-Jan AV Brugge-Oostende zijn afdeling pathologie wilde digitaliseren, deed het hiervoor een beroep op de oplossing voor digitale pathologie van Philips en het LIS DaVinci van MIPS. Deze maand is het toekomstgerichte project “Digitale pathologie – Het einde van de microscoop” bekroond met de Agoria E-Health Award voor “beste innovatieproject op het vlak van dienstverlening aan de patiënt, responsabilisering van de patiënt of ondersteuning van de medische praktijk”. Dit is een belangrijke erkenning voor een project en team die het belang van pathologie binnen een kwalitatief hoogwaardige zorg vooropstellen.

Innovatie voor betere zorg

Met ongeveer 1700 lidbedrijven uit de technologische industrie die samen 275.000 medewerkers in dienst hebben, is Agoria de grootste sectorfederatie in België. Elk jaar organiseert Agoria de e-Health Awards. Hiermee bekroont de federatie e-Health-projecten die gericht zijn op administratieve vereenvoudiging en procesverbetering, en de kwaliteit van de zorg willen verbeteren.

In 2017 werden de e-Health Awards voor de zevende keer uitgereikt. Dit gebeurde op 1 juni tijdens een ceremonie in Tervuren in aanwezigheid van de Belgische Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block. AZ Sint-Jan AV Brugge-Oostende kwam als winnaar uit de bus in de categorie E-Health Award voor “beste innovatieproject op het vlak van dienstverlening aan de patiënt, responsabilisering van de patiënt of ondersteuning van de medische praktijk”.

In de klassieke pathologie onderzoekt de patholoog de coupes met een microscoop. In digitale pathologie worden de coupes gescand met een hoge-resolutiescanner en bekijkt de patholoog de digitale beelden van de coupes op een scherm. Met ons LIS DaVinci is deze technologische vernieuwing volledig geïntegreerd in de bestaande workflow.

Samen zorgen de digitale pathologie-oplossing van Philips en LIS DaVinci voor hoogkwalitatieve, scherpe beelden, en stellen ze een reeks digitale tools ter beschikking voor diagnostiek. De beelden kunnen met een muisklik gedeeld worden, bv. voor een tweede opinie of in het kader van opleidingsactiviteiten.

“Digitale pathologie opent tal van interessante mogelijkheden; denk maar aan consultancy op afstand, digitale platformen voor zeldzame tumoren, de digitale interpretatie van immuunhistochemie, enz. Deze nieuwe manier van werken maakt ook een einde aan bepaalde ongemakken die gepaard gaan met pathologie, zoals het continu werken met een microscoop. We hebben ook meer gemoedsrust omdat de patiëntveiligheid erop is vooruitgegaan,” zegt Dr. Ivo Van den Berghe, diensthoofd pathologische anatomie bij AZ Sint-Jan, Campus Brugge.

“Dit project is het resultaat van een collectieve inspanning van een hele groep mensen: de directie van ons ziekenhuis, onze IT-afdeling en technische dienst, MIPS en Philips, en de volledige afdeling pathologische anatomie. We zijn dan ook bijzonder trots op onze Agoria e-Health award. Echter, dankzij de uitstekende beeldkwaliteit, de traceerbaarheid van de coupes en de beschikbaarheid van diagnostische tools, zal de uiteindelijke winnaar altijd de patiënt zelf zijn.”

“Nadat we in 2013 een gelijkaardige award wonnen met Roche en het Heilig Hart ziekenhuis in Tienen, zijn we uiterst tevreden dat AZ Sint-Jan dit jaar een e-Health Award kon meenemen naar huis,” stelt Pieter De Smet, Director Anapath Solutions, MIPS. “AZ Sint-Jan is het eerste ziekenhuis in België dat de volledige routineworkflow in de afdeling pathologie ondersteunt met digitale pathologie. Ons LIS DaVinci speelt hierbij een essentiële rol en helpt het lab om klaar te zijn voor de toekomst.”

“Deze erkenning is ook een bevestiging van onze focus bij MIPS om toegevoegde waarde te leveren in de dagelijkse werking van onze klanten. Ik wens van deze gelegenheid gebruik te maken om de teams van zowel AZ Sint-Jan als Philips te danken voor de uitstekende samenwerking doorheen het hele project. Verder kijk ik ernaar uit om onze andere klanten – in België en in het buitenland – te begeleiden in de transitie naar digitale pathologie met als einddoel een nog betere zorg voor de patiënt,” besluit Pieter.

Lees meer over het project digitale pathologie van AZ Sint-Jan