Deze website gebruikt cookies, bij het gebruik van deze website stem je toe met het gebruik hiervan. Voor extra informatie, gelieve onze privacy policy te lezen.
Ik ga akkoord

Pathologielaboratoria van ETZ en Bravis kiezen voor DaVinci laboratorium informatiemanagement systeem

maandag 21 december 2020

Het laboratorium informatiemanagement systeem (LIS) dat gebruikt wordt in de pathologielaboratoria van het ETZ-ziekenhuis in Tilburg en Bravis in Bergen op Zoom is aan vervanging toe. Na een uitgebreide selectieprocedure hebben beide ziekenhuizen besloten om het DaVinci LIS van MIPS aan te schaffen. Zij zijn hiermee de eerste ziekenhuizen in Nederland die DaVinci zullen implementeren.

Breed palet van zorg in Brabant

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is een topklinisch opleidingsziekenhuis en traumacentrum. Met twee locaties in Tilburg en een in Waalwijk, een medische staf van 365 personen en ruim 6.000 medewerkers is ETZ hét ziekenhuis voor alle inwoners van de regio Midden-Brabant.

Ook Bravis ziekenhuis bevindt zich in regio Brabant. Met 284 medisch specialisten, ruim 3.000 medewerkers en vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom, biedt het een breed palet van medisch-specialistische zorg voor de regio West-Brabant.

De vakgroepen en laboratoria pathologie van beide ziekenhuizen hebben na een grondig selectieproces besloten om het DaVinci LIS van MIPS te implementeren. DaVinci gaat de ziekenhuizen ondersteunen bij de voorgenomen samenwerking op het gebied van klinische pathologie en de mogelijk regionale verbreding daarvan.

Gebruiksvriendelijke totaaloplossing in internationale markt

Pathologen, analisten, applicatiebeheerders en ICT-medewerkers hebben jarenlang samengewerkt aan DaVinci. Het resultaat hiervan is een gebruiksvriendelijke totaaloplossing waarmee de pathologielaboratoria alle processen efficiënt kunnen inrichten – van de meest eenvoudige tot de meest complexe workflows, zoals histologie, cytologie, tumorbanken, moleculaire pathologie en digitale pathologie. De applicatie is vlot te integreren met de laboratoriumapparatuur op de afdeling en met andere informatiesystemen. De pathologen kunnen het systeem volledig aansturen via spraak.

Vandaag zijn er al meer dan 50 pathologielaboratoria in 7 Europese landen die gebruik maken van DaVinci. Het feit dat MIPS zich bewezen heeft in al die landen, is beslist ook een voordeel voor de Nederlandse markt.

Track-and-trace, managementinformatie en naadloze integratie met het EPD

"Aan de aanschaf van DaVinci is een uitgebreid selectietraject voorafgegaan. Een traject waarin MIPS heeft weten te overtuigen, ook al zijn ze met DaVinci nieuw in de Nederlandse pathologie," vertelt Peter Martens, ICT-coördinator ETZ. "DaVinci combineert de functionaliteiten van een laboratoriummanagementsysteem met een verslagleggingssysteem. Aangaande dit laatste heeft Stichting PALGA aangegeven dat de applicatie die we vandaag nog gebruiken in 2024 end-of-life gaat."

"Het nieuwe LIS dat wij zochten, moet een systeem zijn dat is voorbereid op de toekomst en voldoet aan de eisen van deze tijd,” vertelt Bart Bliek, patholoog bij Bravis. “Heldere track-and-trace, duidelijke managementinformatie en naadloze integratie met het EPD, de lab-apparatuur en digitale pathologie. Tevens moet het systeem klaar zijn voor verregaande samenwerking met andere laboratoria zodat optimaal geprofiteerd kan worden van elkaars aandachtsgebieden en specialisaties."

Klaar voor de Nederlandse markt

Bart Bliek vervolgt: "DaVinci biedt een volwaardig systeem dat deze functionaliteiten heeft en belangrijker, MIPS is een organisatie die enthousiast is en zich flexibel opstelt om haar plek op de Nederlandse markt in te nemen."

Ook Bastiaan van der Zeijst, projectmanager Beter Healthcare, die beide ziekenhuizen begeleidt in dit traject, is tevreden met de keuze: "Ondanks dat we de eerste ziekenhuizen in Nederland zijn die met DaVinci gaan werken, levert dit ook weer extra mogelijkheden om input te geven voor aansluiting van DaVinci bij de Nederlandse situatie."

"We zijn trots dat ETZ en Bravis gekozen hebben voor DaVinci," zegt Johnny de Jonge, Senior Accountmanager voor pathologie bij MIPS. "Begin 2019 hebben we een analyse gemaakt van de softwareaanpassingen die nodig zijn voor Nederland. Inmiddels zijn de eerste ontwikkelingen opgeleverd, met inbegrip van de PALGA-koppelingen. In deze fase zijn de analyses van de businessprocessen bij ETZ en Bravis volop aan de gang. Voortbouwend op de ervaring die we met DaVinci hebben in verschillende Europese landen, heb ik het volste vertouwen in de doorontwikkeling van de applicatie voor de Nederlandse laboratoria, zodat we over enige tijd live kunnen gaan met een oplossing die de beste is in de Nederlandse markt," besluit Johnny.